Сайт працює в тестовому режимі!
Одеська обласна державна адміністрація
Бюджет-online
Геоінформаційна аналітична система
об'єктів бюджетного фінансування
Головна Новини

Одещина отримає перший етногастрономічний маршрут для туристів

23 квітня 2019 г., вівторок

Експерти проекту Євросоюзу «Підтримка системи географічних зазначень в Україні презентували перший в Україні проект етногастрономічного туризму «Дороги вина та смаку», робота над яким триває нині в Одеській області.

Презентація напрацювань проекту відбулася в Укрінформі під час круглого столу «Туризм і дороги», повідомляє кореспондент агентства.

«Для розробки концепції розвитку сільського та еногастрономічного туризму в Україні ми обрали Одеську область саме тому, що там побудовано дорогу високої якості – Одеса-Рені. Перший проект тому й буде запущено в цьому регіоні, що там не існує логістичних проблем. Туристичний еногастрономічний маршрут «Дорога вина та смаку» має впровадити в Україні інноваційний досвід Євросоюзу і сприяти розвитку сільських територій. Адже у світі щорічні надходження від гастрономічного туризму сягають 150 млрд доларів», — сказав керівник проекту Європейської комісії «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні Саверіо Савіо.

Він зазначив, що успіх проекту залежить від виконання декількох обов’язкових умов: мають бути локальні туристичні об'єкти із сільськими та історичними особливостями; розвинена туристична інфраструктура поблизу об'єкта, як-от готелі, ресторани; а також транспортна інфраструктура, яка надасть можливість вільного та швидкого доступу до туристичної локації (аеропорти, якісні дороги та інші туристичні шляхи).

Як наголосила національний експерт з питань еногастрономічного туризму Олена Мотузенко, гастрономічні маршрути поділяють на кілька типів: дороги вина, дороги смаку, дороги вина та смаку. Вони є інструментами для створення та комерціалізації гастрономічних маршрутів як туристичної пропозиції.

Загалом, за її словами, в Україні сьогодні можливо розвивати кілька напрямків гастрономічного туризму: винний, сирний чи медовий. Наразі цей процес відбувається досить активно, але стихійно. І завдання проекту — вивести ці гастрономічні туристичні маршрути у легальне поле.

Мотузенко пояснила, що учасниками еногастрономічних маршрутів можуть стати виключно виробники сертифікованої продукції, адже йдеться про безпеку туристів. Водночас в Україні є значна кількість виробників дуже якісної продукції, які зараз перебувають у тіньовому секторі. Тож розвиток еногастрономічних туристичних маршрутів має сприяти виходу бізнесу з тіні та розвитку місцевого бізнесу.

«Ми впевнені, що поблизу нашого еногастрономічного маршруту «Дорога вина та смаку» буде розвиватися інфраструктура, відкриватимуться сільські садиби, активізується бізнес. Розробка проекту триватиме 1,5 року, і наше завдання – не лише розробити маршрут в Одеській області, а й розробити дорожню карту для подібних маршрутів в інших напрямках по всій країні, – сказала Мотузенко.

На її думку, реалізація проекту сприятиме збільшенню туристичних потоків на сільські території, підвищенню попиту на місцеву продукцію та збереженню гастрономічної спадщини України.

Експерт додала, що гастрономічний туризм є найперспективнішим напрямком туристичного бізнесу. У Євросоюзі порахували: якщо середній чек туриста дорівнює 50 доларів, то середній чек туриста саме гастрономічного маршруту дорівнює 200 доларів.

Національний експерт проекту з питань розвитку сільських територій Проекту географічних зазначень Алла Плачкова розповіла, що розпочато роботу над створенням єдиного всеукраїнського інтернет-порталу, який міститиме інформацію про проект «Дороги вина та смаку». А також про національних виробників локальної продукції, які готові відкрити свої підприємства для відвідування туристами. За її словами, ця карта буде у вільному доступі як для українських, так і закордонних туристів.

Проект Європейського союзу «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні має на меті впровадження географічних зазначень в сегменті виноробства та виробництва локальних продуктів на всій території України. Очікується, що це дасть змогу ввести систему контролю якості, а також погодити українське законодавство з європейським.

Україна є потужною аграрною країною, виробником продуктів харчування, тому існують гарні перспективи для реєстрації вітчизняних географічних зазначень, переконані експерти Євросоюзу. На отримання статусу продукції з географічним зазначенням вже претендують «гуцульська бриндзя», «херсонський кавун», «мелітопольська черешня», «бессарабські та «закарпатські вина.

ukrinform.ua

Центр звернень громадян
Ви можете залишити скаргу, зробити пропозицію або направити заяву до органів державної влади регіону. Якщо у вас є обліковий запис на нашому сайті, будь ласка, авторизуйтесь:
Логін:
Пароль:
Мапа бюджету
Регіональні ресурси